Am 6 din 7 VOLCANOES

Circuitul Seven Volcanoes - cel mai inalt vulcan de pe fiecare din cele 7 continente

Ojos del Salado, altitudine 6893 m, proeminenta 3688 m -Anzi, Chile, America de Sud
Kilimanjaro, altitudine 5895 m, proeminenta 5885 m - Tanzania, Africa
Elbrus, altitudine 5642 m, proeminenta 4741 m - Caucaz, Rusia, Europa
Pico de Orizaba, altitudine 5636 m, proeminenta 4922 m - Centura Vulcanica Trans-Mexicana, Mexic, America de Nord
Damavand, altitudine 5610 m, proeminenta 4667 m - Alborz, Iran, Asia
Giluwe, altitudine 4367 m, proeminenta 2507 m - Southern Highlands, Papua Noua Guinee, Australia
Sidley, altitudine 4285 m, proeminenta 2517 m - Executive Committee, Antarctica

Am ajuns pe varful a sase vulcani din Circuitul 7 Volcanoes

Avand altitudinea de 5610 m, Damavand este cel mai mare vulcan din Asia, cel mai mare munte din Iran si Orientul mijlociu si al doilea cel mai proeminent munte din Asia, dupa Everest. Este localizat in partea centrala a lantului muntos Alborz, in Iran, pe coasta de sud a Marii Caspice. Muntele are o forma perfect conica. Damavand este un vulcan pontential activ, existand emisii de sulf in apropierea craterului de varf, cunoscut ca fiind activ in 6 iulie 2007.


Granita geografica general acceptata intre Europa si Asia se intinde de-a lungul crestei muntilor Ural in Rusia centrala, respectiv Caucaz la granita sudica a Rusiei. Deoarece muntele vulcanic Elbrus este localizat la nord de creasta, este considerat atat cel mai inalt varf, precum si cel mai inalt vulcan din Europa. Elbrus este un vulcan considerat inactiv, ultima eruptie a fost in anul 50 BC. Are altitudinea de 5642 m si pe varf este permanent gheata. Pe pantele Elbrusului coboara 23 de ghetari cu suprafata totala de 134 kilometri patrati.

Kilimanjaro - 16 iulie 2015 - Record National de varsta
Situat in Africa, Kilimanjaro este un vulcan cu altitudinea de 5895 m si are 3 conuri distincte: Kibo, cel mai inalt, Mawenzi si Shira. Kibo este un vulcan dormant, in timp ce Mawenzi si Shira sunt stinsi. Ultima eruptie majora dateaza cu 150 000 de ani inainte. Cel mai inalt varf este Uhuru si se gaseste pe marginea craterului Kibo. Kilimajaro este cel mai mare munte din Africa (5895 m) si muntele cu cea mai mare proeminenta din lume (5885 m).
Avand altitudinea de 6893 m, Ojos del Salado situat in America de Sud este cel mai inalt vulcan din Circuitul Seven Volcanoes. Este un stratovulcan situat in lantul muntos al Anzilor, la granita dintre Chile si Argentina, la 250 km est de Copiapó (regiunea Atacama, Chile) si la 230 km vest de Fiambala (provincia Catamarca, Argentina). Cu 6893 metri deasupra nivelului marii, Ojos del Salado este cel mai inalt vulcan din lume, al doilea cel mai inalt varf al emisferelor de sud si vest, fiind depasit doar de Aconcagua (6962 m). Este considerat un vulcan activ, ultima reuptie cunoscuta fiind in urma cu 1300 de ani.

Pico de Orizaba este cel mai inalt munte din Mexic si cel mai inalt vulcan din America de Nord. Este al treilea cel mai inalt varf din America de Nord, dupa Denali si Muntele Logan. Varful se ridica la o altitudine de 5636 m deasupra nivelului marii. Avand o proeminenta topografica de 4922 m, Orizaba este al doilea cel mai proeminent varf vulcanic din lume, dupa Kilimanjaro (proeminenta 5895 m) din Africa. Este un stratovulcan localizat la granita dintre statele Veracruz si Puebla. Vulcanul este in prezent dormant, ultima eruptie avand loc in secolul al XIX-lea.

Muntele Giluwe este cel mai inalt vulcan de pe continentul Australia si din acest motiv este inclus in Circuitul Seven Volcanoes. Este un vulcan cu altitudinea de 4367 m localizat in Papua Noua Guinee. Este clasificat ca un vulcan stins, ultima eruptie avand loc in urma cu 220 000 de ani. Lava vulcanica a format doua varfuri, varful principal, care este cel mai inalt si varful secundar avand 4300 m, localizat la aproximativ 2 km est fata de primul. Giluwe este al doilea cel mai inalt munte din Papua Noua Guinee, dupa Muntele Wilhelm. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu